KÜTAHYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE KRONİK DURUMLAR BİRİMİ
GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
- Bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolüne yönelik ulusal programların (kalp ve damar hastalıkları, kronik hava yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları vb.) il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamak için çalışmalar yapmak.
- Görev alanıyla ilgili evde sağlık hizmetlerini ilgili birimlerle birlikte planlamak .
- Koruyucu kanser hizmetleri konusunda, halkın eğitimi için gerekli çalışmaları diğer kurum ve kuruluşlarla İş birliği içinde yürütmek, koordine etmek ve denetlemek.
- Trafik kazaları ve ev kazaları olmak üzere kazaların önlenmesi ve kontrolü konusunda paydaş kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapmak.
- Sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin ulusal programların il düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
- Veri toplamak, analiz ve raporlama çalışmalarım yapmak ve/veya yaptırmak.
- Yaşlılık ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında ulusal program geliştirmek, uygulamak, değerlendirmek .
- Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Ruh sağlığı ile ilgili koruyucu programlan, çocuk ve ergenleri de kapsamak üzere ruh sağlığının korunması ile ilgili faaliyetleri koordine etmek ve yürütmek.
- Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleriyle bütünleştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek .
- Kronik ruhsal bozuklukların birinci basamak ağırlıklı olmak üzere ikinci basamak ve üçüncü basamakta tanı, tedavi ile izlemelerinin ve psikososyal rehabilitasyon programlarının yürütülmesi için gerekli çalışmalar yürütmek.
- Toplum Temelli Ruh Sağlığı uygulamalarıyla uyumlu hizmetlerin koordinasyonu ve uygulanması faaliyetlerini yürütmek
- Damgalama ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik savunuculuk faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapmak.
- İntiharı azaltmak ve intiharı Önleme konusunda farkındalık oluşturulması için çalışmalar yürütmek.
- Otizm spektrum bozuklukları gibi çocukluk çağında başlayan kronik ruhsal bozukluklar konusunda erken tanılama - tedavi - rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.
- Çocuk istismarı ve ihmali gibi travmatik yaşantıları önlemek, erken müdahale etmek ve psikososyal destek kapsamında geliştirilen projeleri ve farkındalık faaliyetlerini yürütmek.
- Öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği bozuklukları ve hiper aktivite gibi ruhsal bozuklukların erken çocukluk döneminde tanılanması ve bu bozukluklar için koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında ilgili birimlerle birlikte geliştirilen özel programların yürütülmesini sağlamak.
- Kadına ve aile içi şiddetle mücadeleye yönelik geliştirilen ruh sağlığı programlan ile hizmet içi eğitimlerle kapasite artırma faaliyetlerini, halk eğilimleriyle farkındalık faaliyetlerini yürütmek,
- Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında halkın ve sağlık personelinin eğitim faaliyetlerini yürütmek
- Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında eğitici ve yol gösterici afiş, broşür, kitapçık, kısa film vb. eğitim materyalini hazırlamak, dağıtımını sağlamak.
- Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları vb. ulusal ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütmek.
- Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Anne ve bebek ölümleri inceleme komisyonları kurmak, anne ve bebek ölümlerinin tespit edilmesi ve gecikme modellerine göre ölümleri raporlamak, ilgili birimlerle birlikte değerlendirmek, önceliklendirmek, yerel çözümler ve stratejiler geliştirmek, geliştirilen çözümlerin hayata geçirilmesini takip etmek.
- Evlilik öncesinde, gebelik, yenidoğan ve çocukluk döneminde gerçekleştirilen tüm tarama programlarının il genelinde ilgili sağlık kuruluşlarında sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak ve program göstergelerini takip etmek.
- 15-49 yaş kadın, gebe, lohusa, bebek, çocuk ve ergen izlemlerinin Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun olarak uygulanmasını sağlamak, göstergeleri takip etmek,
- Gebe, emzikli ve bebek/küçük çocuk beslenmesine yönelik doğru uygulamalarının yerleştirilmesinin sağlanması için ulusal politikalar ve programlar çevresinde yerel çalışmalar yapmak
- Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında sağlık personelinin bilgi ihtiyacın belirlemek ve ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde gereken eğitimleri düzenlemek
- Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularına ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde halka yönelik eğitimler, farkındalık çalışmaları düzenlemek
- Evlilik ve gebelik öncesinde, gebelikte, doğumda, lohusalıkta ve bebek çocuk sağlığının korunması ve geliştirmesi için sağlık kurum ve kuruluşlarında bireysel bilgilendirme, danışmanlık ve gerekli tüm sağlık hizmet sunumunun ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde verilmesini sağlamak.
- Riskli gebeliklerin önlenmesi ve olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması amacıyla ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yerel stratejiler belirlemek ve uygulamak
- Okul sağlığı çalışmalarını, Müdürlük içi ilgili birimler ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordine etmek, çalışmaların izleme ve değerlendirmesini gerçekleştirmek.
- Faaliyet alanında istatistiki bilgilerin toplanmasını, yerel araştırma ve incelemelerin yapılmasını koordine ve kontrol etmek, il genelinde yürütülen programlarla ilgili verileri değerlendirmek, düzeltici faaliyetler belirlemek ve uygulanmasını sağlamak.
- Mesleğine ilişkin yayınları sürekli izlemek, gelişmeleri takip etmek ve bilgilerini güncellemek.
- Faaliyetlerine ilişkin bilgilerin kullanıma hazır bir biçimde bulundurulmasını, rapor ve benzerlerinin dosyalanmasını sağlamak, gerektiğinde konuya ilişkin belge ve bilgileri sunmak.
- Görev alanı ile ilgili tüm kayıt, evrak ve değerlerin korunmasından sorumlu olmak, arşiv oluşturmak ve düzenini sağlamak.
- Bölümün ilgi alanına giren konularda meydana gelebilecek standart dışılık olgusunun giderilmesi ve sürekli iyileştirme amacıyla; düzeltici ve önleyici faaliyet çalışmaları yapmak.
- İş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uymak,
- Görev ve sorumluluk alanındaki faaliyetlerin mevcut İç Kontrol Sisteminin tanım ve gereklerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak.
- Yaptığı görevin kalitesinden sorumlu olmak ve kendi sorumluluk alanı içerisinde gerçekleştirilen görevin kalitesini kontrol etmek .
- Görev alanı ile ilgili olarak yöneticisi tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.
BİRİM ÇALIŞANLARI :
ÇEKÜS BİRİMİ :
- Mehmet GÜNGÖR (Dahili 289 )
- Yenidoğan ve Okul Çağı İşitme Programı, Evlilik Öncesi SMA Tarama, Evlilik Öncesi Danışmanlık , Hemoglobinopati Tarama Programı, Hastane Sezeryan Doğumları Değerlendirme Programı
- Elif BIYIK (Dahili 289 )
- Riskli Gebelik Takipleri, Lohusa İzlemleri , Misafirhane Uygulaması, Temel Yenidoğan Bakımı Eğitimleri
- İlknur YALÇIN (Dahili 288 )
- Anne Çocuk ve Bebek Ölümleri , Anne Dostu Hastane Programı, Ria Eğitimi
- Kafiye Derya YAVUZ (Dahili 288)
- Bebek ve Çocuk İzlem Verileri ( Görme ve GKD Verileri ) 15/49 Yaş Kadın İzlem Takibi , Acil Obstetrik Bakım Programı , Gebe Sınıfı ve Gebe Okulu Programları
- Şefika Duran GÜZEL (Dahili 365 )
- Neonatal Tarama Programı (NTP) ,Topuk Kanı Programı
- Büşra BAŞTÜRK (Dahili 365)
- NTP Topuk Kanı, Hastane Dışı (Evde, Yolda)i Doğumlar (Sözlü Doğum Beyanlar), Canlı Doğumlar, Doğum Kayıt Fişleri ve Bildirimleri
- Merve ÇAKIR YILDIRIM(Dahili 366)
- Neonatal Resütasyon Programı (NRP), Aile Hekimlikleri İzleme Değerlendirme
- Fatmanur GÜLER (Dahili 366)
- Çocuğun Psikososyal Gelişimini Değerlendirme Programı (ÇPGD) , Gebe İzlemleri ve Gebe Bildirimleri, Okul Sağlığı Programı
- Zafer KARADAĞ(Dahili 463)
- Obozite ve Sağlıklı Yaşam Programı
- ŞEYMA İLBEYLİ (Dahili 463)
- Kronik Hastalıklar Programı
- Mustafa ÖZTÜRK (Dahili 466)
- Kanser Tarama Programı
- Canan DEMİR(Dahili 466)
- Aktif Kanser Kayıt Programı
- Şeyma ÇEVİKBAŞ UZUNGÖREN (Dahili 466)
- Grafik Tasarım
- Serap DURMAZ
- İntihar , Davranışsal Bağımlılık ve Psikiyatri Hasta Sevki
- Pınar GEDİK
- Sosyal Çalışmacı ( Dahili 440 )
- Mehmet YÜCE
- Sosyal Çalışmacı ( Dahili 440 )