19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası
19 Eylül 2025

şekertüketimi

19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası

Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliğine ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemesi nedeniyle, 19–25 Eylül tarihleri “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak kutlanmaktadır.

 Şeker Tüketimi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Şeker ve şeker içeren besinler ve içeceklerin tüketimi her yaş grubu için azaltılmalıdır.

 Ambalajlı tüketime sunulan gıdalarda etiket bilgisi okunarak benzer gıdalarda şeker içeriği daha düşük olanlar tercih edilmelidir.

Şekerden gelen enerji günlük enerjinin %10’unu geçmemeli, % 5’in altında olması tercih edilmelidir.

Bebeklere 2 yaşına kadar şeker/şekerli yiyecek ve içecek verilmemelidir.

Şeker içeren besinlerin ve içeceklerin, özellikle öğünler arasında ve yatmadan önce tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Dışarıdan şeker eklenmiş besinlerin (kek, pasta, kurabiye, bisküvi, çikolata, bar, vb.) ve içeceklerin (gazlı/gazsız içecekler, hazır meyve suları, enerji içecekleri, spor içecekleri vb.) fazla tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği için tüketimleri sınırlandırılmalıdır.

#dünyaşekertüketiminedikkathaftası